Stor milepæl for hydrogen i Sandnessjøen: Nettreservasjonen er på plass

GreenH og Helgeland Havn har fått nettreservasjon på 20 MW til produksjon av grønt hydrogen. Hydrogenanlegget skal etter planen komme i drift i løpet av 2027.

Helgeland Havn og hydrogenprodusenten GreenH skal bygge et storskalaanlegg for produksjon og bunkring av grønt hydrogen på Horvnes ved Sandnessjøen. Nå har nettselskapet Linea bekreftet reservasjon på 20 MW til prosjektet. 

– Hydrogen er fremtidens drivstoff for større og tyngre transport. For å produsere grønt hydrogen er vi avhengige av tilgang til fornybar energi. Reservasjonen fra Linea er for første byggetrinn og det er muligheter for oppskalering. På sikt vil det planlagte anlegget kunne betjene hele Helgelandsregionen, sier prosjektleder Ida Synnøve Bukkholm i GreenH

Prosjektleder Ida Bukkholm i GreenH Foto: Nicolos Tourent

– På sikt vil det planlagte anlegget kunne betjene hele Helgelandsregionen

Sandnessjøen er sentralt plassert i skipsleden og Helgeland Havn knytter Nord- og Midt-Norge sammen med ca 25.000 anløp i fjor. Om få år vil de fleste skip kunne bunkre direkte fra anlegget eller få lastet om bord containere med hydrogen. 

Ida Bukkholm er stolt over å lede prosjektet i Sandnessjøen. Her sammen med Havnedirektør Laila Brunvold.
Foto: Stine-Marte W. Konradsen

– Vi vet at hydrogen blir en viktig del av overgangen til klimanøytral maritim transport. Hydrogen er også pekt på som en nøkkel for å få til nullutslipp på Kystruten og hurtigbåtene, hvor Sandnessjøen et viktig knutepunkt for disse fartøyene. Hydrogentilgang i Sandnessjøen vil dermed bety at havna kan få en enda mer sentral posisjon langs norskekysten, og med stor sannsynlighet bety flere anløp i framtiden, sier Bukkholm.

GreenH har etablert et svært godt samarbeid med aktørene i Sandnessjøen.

– Samarbeidet med Linea, Alstahaug kommune og Helgeland havn er avgjørende for at vi lykkes med prosjektet. Vi arbeider med prosjekter langs hele kysten, og vil berømme våre partnere i Sandnessjøen-prosjektet. Kommunen og havnen har vært frampå fra vi tok første telefon, og det har mye å si for framgangen til prosjektet, sier Bukkholm.

Hydrogenanlegget vil gi ringvirkninger både lokalt og i regionen.

– Anlegget vil gi lokale arbeidsplasser med skiftarbeid gjennom hele døgnet, der vi regner med et sted mellom 10 og 15 årsverk på anlegget. Utover dette vil det være store ringvirkninger for Helgelands-regionen i form av aktivitet i byggeperioden, flere anløp og økt aktivitet og flere anløp ved Helgeland Havn, sier Bukkholm.

– Vi vet at hydrogen blir en viktig del av overgangen til klimanøytral maritim transport.

GreenHs prosjekter i Nordland

GreenH jobber for å utvikle flere knutepunkter for hydrogenproduksjon som ligger nærmest mulig sluttbrukerne. I august 2023 annonserte selskapet at de har signert en kontrakt med Torghatten Nord som omfatter 15 års leveranseavtale på hydrogen til Lofoten ferjene (Vestfjorden). Per i dag er det ingen som driver storskalaproduksjon av grønt hydrogen i Norge, men med prosjektet i Bodø ligger GreenH an til å bli en av de første produsentene som kommer i gang.

Det er få etablerte løsninger for bunkring av hydrogen. GreenH utvikler en løsning for direktebunkring fra anlegget til fartøy. Denne løsningen skal i første omgang realiseres i Bodø. I Sandnessjøen vil selskapet etablere den samme løsningen for direktebunkring samt muligheten for å løfte containere med hydrogen om bord i fartøyet. 

Legg igjen en kommentar

Kontakt oss

GreenH etablerer produksjon og salg av hydrogen ved flere lokasjoner i Norge. Hvis du er interessert i å høre mer om oss og noen av våre prosjekter, ta gjerne kontakt.